Presentació

La Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH) va ser creada el 1946 en la clandestinitat. En foren promotors Ramon Aramon, Pere Bohigas i Miquel Coll i Alentorn. En un principi, es dividia en les seccions d’Història, d’Història de l’Art i de Llengua i Literatura. En foren presidents honoraris Pompeu Fabra i Josep Puig i Cadafalch.

La Secció d’Història va ser reorganitzada el 1985 per una comissió gestora formada per Emili Giralt, Mercè Aventín, Joan Josep Busqueta, Montserrat Duran i Manuel Risques. Des d’aleshores ha funcionat sense interrupció sotra les presidències successives de Josep M. Salrach, Montserrat Duran, Santiago Riera, Gaspar Feliu i Jaume Sobrequés i Callicó.

Des de la primera etapa ja va començar a publicar el Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, revista científica anual; entre 1969 i 1972 va publicar també la revista Estudis d’Història Medieval, en homenatge a Ferran  Soldevila. D’altra banda, entre 1986 i 1993 va editar, en col·laboraciçó amb l’Avenç, la col·lecció «Còrsia», dedicada preferentment a la publicació dels textos de seminaris organitzats per la Societat.

La Societat Catalana d’Estudis Històrics és una societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans adscrita a la Secció Històrico-Arqueològica.

Els seus objectius són els següents:

a)  El conreu de qualsevol aspecte i qualsevol època de la història de Catalunya.

b) La difusió dels coneixements històrics en l’àmbit cultural dels Països Catalans.

c) El debat sobre noves aportacions o interpretacions que pel seu contingut i interès puguin contribuir a millorar el coneixement de la història de Catalunya.

d) L’organització de conferències, taules rodones i seminaris, amb la participació d’especialistes del país i de fora, amb la finalitat de dinamitzar l’intercanvi de coneixements i de mètodes i tècniques d’investigació.